De Breedenborg is vernoemd naar het plaatsje Breede, onder de rook van Warffum. In 1982 brandde de borg, met uitzondering van de kelder, vrijwel volledig af. Alleen een paar resten van de muur stonden nog overeind. Door inzet van de familie Reenders is Breedenborg weer herbouwd.
De borg werd in 1587 gesticht door Johan de Braemsche. Hij kwam uit een boerenfamilie, maar wist het ver te schoppen: hij werd burgemeester van het Duitse Emden. Net als Nienoord is de Breedenborg niet als steenhuis begonnen, maar werd het meteen het buitenverblijf van een edelman. De familie De Braemsche bleef tot het begin van de 17e eeuw eigenaar van het landgoed.
Ida de Braemsche huwde Johan Clant, waardoor de borg in deze familie vererfde. Johan overleed in 1632, Ida omstreeks 1645 waarna haar zoon, die eveneens Johan heette, eigenaar werd. Door het huwelijk met zijn nicht Ebbelina Johanna Clant verwierd hij overigens ook de Menkemaborg. Deze borg verkocht hij in 1682 aan Mello Alberda. De Breedenborg verkocht Johan Clant aan majoor Hendrik Sickinghe.
Omstreeks 1850 werd de Breedenborg afgebroken in opdracht van de nieuwe eigenaar Jacobus J. de Vries. Op de fundamenten liet hij een degelijk en modern huis bouwen. Het landhuis heeft een blokvorm met een omlijste ingang, waardoor deze wel iets weg heeft van de Ennemaborg. Het bedrijfsgedeelte van de borg, dat als schat- en koetshuis ineen functioneerde, werd later ontwikkeld.
Rond 1920 ging Ebel Klaas Bos met zijn familie op de borg wonen. Als bedrijfsleider zette hij het boerenbedrijf voort. In 1968 werd er in de buurt van de borg een bungalow bijgebouwd die uitgroeide tot een boerderij. De borg zelf was inmiddels, in 1963, verkocht aan de gemeente Warffum die er een hotel van maakte.
Het relatief kleine formaat van de tuin maakt het niet minder de moeite waard om te bekijken.
Hoe de tuin er vóór 1920 uit heeft gezien is niet bekend. Wel bevat het duidelijk elementen van de Engelse landschapsstijl, zoals bij de Fraeylemaborg en Ekenstein, maar is het niet groot genoeg om daadwerkelijk van een landschapstuin te kunnen spreken. De in 1990 herstelde tuin is ontworpen door de tuinarchitect K.T. Noordhuis.
Op het tegenwoordige parkeerterrein was in het verleden een grote appelboomgaard. Van deze boomgaard is nu weinig over, maar een enkele rij appelbomen groeit nog en herinnert aan de vroegere situatie.
Tegenwoordig staat op het landgoed een tuinhuis van waaruit men een mooi uitzicht op de borg en het landgoed heeft. Of het landgoed vroeger ook een tuinhuis had is niet zeker, maar lijkt waarschijnlijk omdat op vrijwel alle borgen een tuinhuis aanwezig was.
Ook de Breedenborg heeft een rijke hoeveelheid aan stinzenplanten. Met het oog op authenticiteit heeft de tuinarchitect Noordhuis er bij zijn ontwerp op gelet dat de aanwezige stinzenflora in stand gehouden werd.
Zie de website