16 Groninger Borgen in de Ommelanden

MUSEA  TUINEN  RESTAURANTS

Menkemaborg

UITHUIZEN

 

De Menkemaborg in Uithuizen geeft een beeld van de woon- en leefcultuur van de Ommelander Jonkers uit de 17e en 18e eeuw. De  van oorsprong uit de 14e eeuw daterende borg is, na een rigoureuze verbouwing van omstreeks 1700, tot op de huidige dag nauwelijks gewijzigd. Ook het gehele borgterrein, de grachten, tuinen, singels en oprijlaan zijn in de vroege 18e eeuw aangelegd en in grote lijnen onveranderd gebleven.

 

De strakke geometrische tuin

De borg is tot 1902 bewoond geweest. Sinds 1921 is de borg het eigendom van het Groninger Museum. Het merendeel van de huidige inventaris (meubelen, schilderijen, zilver, porselein, keramiek, koper en textiel) is mede afkomstig van andere borgen uit de provincie Groningen.

Zo kan een representatief beeld gegeven worden van een volledig ingerichte Ommelander borg: de herenkamer, voorkamer, zaal, bibliotheek/ leerkamer, slaapkamer, eetkamer, keuken met afdeling voor de bedienden en een kelder. Deze zijn ingericht alsof de bewoners even weg zijn.

 

GELE SLAAPKAMER

Bij de inrichting van deze kamer is de inventarislijst uit 1751 als leidraad gebruikt. Over de toilettafel hangt een lang kleed, in de inventaris een “spriet” of sprei genoemd. Boven de tafel hangt een spiegel en ter weerszijden van de tafel staan gueridons, dit zijn kleine hoge tafeltjes op een driepootje, met kandelaars erop. De stoelen langs de wand zijn afkomstig van de borg Dijksterhuis te Pieterburen. Deze borg was eveneens bezit van de familie Alberda en is na het overlijden van de laatste bewoner, Gerard Alberda van Menkema in 1902, afgebroken. Een linnenkast is een passend meubel in een slaapkamer en hierin werden onder anderen de vele met kant versierde linnen lakens en slopen opgeborgen. Een onderdeel van het interieur zijn ook de glas-in-lood ramen. De vier ramen in de slaapkamer zijn voorzien van kleurrijke gebrandschilderde familiewapens en een tekst waarin staat van wie de wapens zijn en wanneer ze geplaatst zijn. De wapens zijn van familieleden van het echtpaar Alberda – van Berum en zij hebben de ramen waarschijnlijk geschonken ter gelegenheid van de afronding van de verbouw van de borg in 1705. Ook de maker van de ramen heeft zijn naam vermeld, niet in het zicht, maar verscholen onder het lood van één van de raampjes: het is ‘glasemaker’ Jacob Tewes uit Uithuizen.

 

In het schathuis, waar vroeger de koetsen en paarden werden gestald en waar tevens ruimte was voor een slachtkeuken en bierbrouwerij, is nu een cafe-restaurant gevestigd.

ADRES

Menkemaweg 2, 9981 CV UITHUIZEN

Telefoon 0595-43 19 70 info@menkemaborg.nl

www.menkemaborg.nl

Openingstijden di t/m zat 10.00-17.00 uur,

zondag 13.00-17.00 uur.

 

ROUTE

 

FIETSKNOOPPUNT

Nr. 65

 

IN DE BUURT

Museum het Behouden Blik >

Openlucht museum Het Hoogeland >

Terug naar overzicht >

 

RESTAURANTS

’t Schathoes Café-restaurant

Menkemaweg 2, 9981 CV UITHUIZEN

Telefoon 0595-43 18 58

www.schathoes-menkemaborg.nl

 

FACEBOOK INFORMATIE

 

TOP

CONTACT

Gerard L.J. de Vries BNO

Telefoon 06 510 804 53

Email; gljvries@bart.nl

FOTOGRAFIE

o.a. Hans Sas